Πιο συγκεκριμένα, ειδικοί από το πανεπιστημιακό νοσοκομείο Δρ. Χοσέπ Τρουέτα στη Χιρόνα της Ισπανίας διενήργησαν ένα διατροφικό πείραμα, για τις ανάγκες του οποίου ζήτησαν τη βοήθεια 127 ατόμων. Οι εθελοντές χωρίστηκαν τυχαία σε τρεις ομάδες: η πρώτη ακολούθησε ένα μεσογειακό διατροφικό πλάνο με βάση τους ξηρούς καρπούς, η δεύτερη με κύριο συστατικό το ελαιόλαδο, ενώ το χαρακτηριστικό της τελευταίας ήταν τα μενού με χαμηλά λιπαρά. Σε όλους πραγματοποιήθηκαν βιοχημικές εξετάσεις αίματος (γλυκόζη, οστεοκαλσίνη, χοληστερίνη, τριγλυκερίδια κ.ά) κατά την έναρξη της μελέτης, καθώς και έπειτα από δύο χρόνια, δηλαδή λίγο πριν από την ολοκλήρωσή της.
Τα αποτελέσματα είναι ενδεικτικά: οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μόνο η ομάδα που είχε εμπλουτίσει τη διατροφή της με ελαιόλαδο και άλλα συναφή προϊόντα, όπως ελιές, παρουσίασε αύξηση -και μάλιστα σημαντική- στις τιμές της οστεοκαλσίνης, δηλαδή της ορμόνης που αποτελεί φυσική ασπίδα για υγιή οστά. «Είναι η πρώτη τυχαιοποιημένη κλινική μελέτη που αποδεικνύει ότι το ελαιόλαδο προστατεύει τα κόκαλα» αναφέρει ο επικεφαλής της μελέτης δρ Χοσέ Μανουέλ Φερνάντεζ-Ρεάλ δίνοντας μας ένα ακόμη κίνητρο για να προτιμούμε το συγκεκριμένο διατροφικό πλάνο.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου